En Sık Yapılan Dijital Pazarlama Hataları
Dijital pazarlama işletmeler için, artık temel bir pazarlama unsuru haline gelmiştir. Pek çok firma sosyal medya, seo, sem, Google Adwords ve benzeri uygulamalarla dijital pazarlamanın nimetlerinden yararlanmaya çalışıyor. Aslına bakılırsa dijital pazarlamada hangi araçları kullandığınız kadar, neler yapmanız gerektiğini bilmeniz de bir hayli önem taşıyor. Öyle ki yanlış veya hatalı pazarlama uygulamaları ile hem para hem de zaman kaybı yaşayabilirsiniz. Bunun önüne geçmek içinse öncelikle yapmamanız gereken yanlışları bilmenizde fayda var. Bunlara şöyle bir göz atmak gerekirse;
1)Markanızın konumlandırmasını yapmamak ve kurumsal kimliğinizi belirlememek sizi, kullanıcıların gözünde görünmez kılacaktır. Görünmeyen bir işletmenin ise, yaptığı pazarlama işlerinde başarılı olması beklenemez. Bu sebeple pazarlamanın büyüleyici dünyasına açılmadan önce markanızı ve kurumsal kimliğinizi mutlaka belirleyin.
2) Pazarlama çalışmalarınızı hazırlarken yapılan en büyük hatalardan biri de hedef kitleyi belirlememektir. Hedef kitlesini tanımayan bir işletme, doğru bir şekilde tüketicilere ulaşamaz. Hedef kitlenizi belirlemiş olsanız dahi, bu onları tam anlamıyla tanıdığınızı göstermez. Hedef kitlenizin ilgi alanlarını bilmeli, ne tür konulara ilgi gösterdiklerini araştırmalı ve onların markalardan neler beklediğini öğrenmeniz gereklidir.
3) Büyük bir sermaye olmadan, kısıtlı bir bütçeyle tüm kanallarda aktif olmaya çalışmak da oldukça yanlış bir yöntemdir. Pazarlama bütçenizi birden çok kanala dağıtmanız, doğru hedeflemeler yapmanıza ve verimli sonuçlar almanıza engel olacaktır.
4) Pazarlama çalışmaları ile bütçe birbiriyle yakından ilişkilidir. Bütçenizi, pazarlama çalışmalarınız için ayarlamadığınız sürece; uzun vadede bu alandan istediğiniz sonuçları elde edemezsiniz. O sebepledir ki aylık ve yıllık pazarlama bütçeleri belirleyerek, bu program dahilinde hareket etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
5) Markaların Twitter, Facebook, Linkedin, Instagram, Google Plus ve YouTube gibi sosyal medya platformlarındaki hesaplarını yönetecek profesyonellere yatırım yapmamaları da sosyal ağlardaki pazarlama başarılarını düşürmektedir. Bunu göz önünde bulundurarak, bu alandaki uzmanlarınıza yatırım yapmaktan çekinmemelisiniz.
6) Bir başka çok önemli nokta ise, pazarlama çalışmalarında düzenli olarak ölçümleme yapmayı ihmal etmektir. Geri dönüşlerin, düzenli yapılan ölçümlerle ortaya çıkarılması, firmalara web sitelerinde ne yapıp ne yapmamaları gerektiğini anlama konusunda önemli bir avantaj kazandırmaktadır. Ne yazık ki pek çok firma ölçümlemeyi zaman kaybı olarak gördüğünden önemsememektedir. Bu da işletmelerin pazarlama savaşında savunmasız kalmasına neden olmaktadır. Bu sebepledir ki geri dönüşler mutlaka düzenli takip edilerek, en iyi şekilde analiz edilmelidir.
Yukarıda bahsettiğimiz hatalar büyük bir buz dağının, sadece görünen küçük bir kısmıdır. Küçük veya önemsiz görünebilecek bir hata, online ortamda büyük etkiler yaratabilmektedir. Bu yüzden sonuçları öngörerek dikkatli adımlar atmanız, size uzun vadede büyük faydalar sağlayacaktır.