Dijital Swot Analizi
SWOT kelimesi, İngilizce Strength, Weaknesses, Opportunities, Threats kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe kaynaklarda SWOT terimi yerine bu İngilizce ifadelerin Türkçe karşılıkları olan Güçlü, Zayıf, Fırsat ve Tehdit kelimelerinin baş harflerinin birleşiminden oluşan GZFT kısaltması da kullanılabilmektedir. SWOT analizi açılımındaki kelimelerden de anlaşılacağı üzere işletmenin güçlü ve zayıf yönlerini, fırsat ve tehditleri analiz eden bir stratejik planlama metodudur. İşletme için belirlenmiş olan hedeflerin gerçekleştirilmesini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyecek olan iç ve dış faktörlerin belirlenmesini sağlamaktadır.
Bu analiz işletmelerin geleceğe dair planlama yapmasında o kadar faydalı olmuştur ki artık işletmenin alt dallarında bile kullanılmaktadır. Özellikle de son yıllarda dijital pazarlama alanında epeyce kullanılır olmuştur. Araştırmacılar tarafından yapılan analizlere göre; dijital pazarlamada SWOT analizini uygulayan şirketlerin, uygulamayanlara oranla % 60 oranında daha uzun ömürlü ve güçlü oldukları ortaya çıkmıştır.
Peki, swot analizi nasıl uygulanır? Bunun için en başta bahsettiğimiz SWOT analizini oluşturan kelimelerden yararlanacağız ve genel kullanımını inceleyeceğiz.
Güçlü Yönler: Burada işletmenizin, markanızın ya da ürününüzün sizinle aynı kulvarda olan benzerlerinden üstünlüğü neler olduğunu tespit edilmesidir.
Zayıf Yönler: Burada ise tam tersi olarak, rakip firmanın sizden daha avantajlı olduğu durumlara göz atarak önlem alırsınız.
Fırsatlar: Şirketinizin çevresinde ne gibi fırsatların bulunduğunun ve bunların nasıl değerlendirilebileceğinin irdelenmesidir.
Tehditler: Şirketiniz ne gibi riskler ile karşılaşabilir; olumsuz etkileyebilecek dış etkenler nelerdir; bunların tespit edilmesidir.
Dijital pazarlamada SWOT analizinin uygulanması ise, bütün bu özelliklerin online ortamlara taşınmış halidir. Online mecralarda güçlü olmanın en önemli yolu ise, öncelikle kaliteli bir site tasarımı ve yönetiminden geçer. Siteyi sadece bir yerden satın alıp sonrasında da kendi haline bırakmamanız lazım. Sitenizi sosyal ağlara taşıyacak, blog oluşturacak, kaliteli içerik girecek ve hazırlayacağınız içeriklerin Google arama motorunda üst sıralarda çıkması için nasıl hazırlanması gerektiğini öğreneceksiniz. Kimi zaman Google' ın yaptığı güncellemeler nedeni ile bazı siteler düşüş yaşayabiliyor. İşte, SWOT analizinde bu bir tehdittir. Siz güncellemenin neler içerdiğini inceleyerek ve Google’ın istediği düzenlemeleri yaparak tekrar üst sıralara çıkmalısınız. Bunun yanı sıra şirket politikanızda yapacağınız değişiklikleri, internet sitenizin her ücra köşesine uygulamalı; Facebook, Twitter, Instagram, Google Plus, Youtube, Pinterest vb… gibi alanları da aktif olarak kullanmalısınız. Kaliteli içerikler, videolar, resimler hazırlayarak tanıtımlarınızı dikkat çekici ve eksiksiz yapmaya özen göstermelisiniz. Gündem konularını takip ederek de hazırlayacağınız içerikler sayesinde daha fazla hedef kitlesine ulaşabilirsiniz.