Nox Design & Software Blog Sayfası | Responsive Web Tasarımı |

Kriz Dönemlerini Fırsata Çevirmek

Kriz Dönemlerini Fırsata Çevirmek

 Kriz dönemleri şüphesiz ki özel sektör için oldukça endişe vericidir. Bu dönemi olabildiğince az zararla atlatmak hatta mümkün olursa kar yapacak şekilde geçirebilmek; firmanızı daha da güçlendirecektir. Bunun için ise, dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. İsterseniz gelin, bunlara hep beraber göz atalım.
 
1) Öncelikle kriz dönemini fırsata çevirmek isteyen firmalar müşterilerini elinde tutabilmelidir. Unutmayın ki kriz döneminde en değerli varlık sermaye değil; müşterilerdir. Çünkü ne kadar belirsiz bir dönem de olsa alışverişler devam edecektir. Sadece müşterilerin ihtiyaçları ve öncelikleri değişecektir. Sonuç olarak da elinizde olmayan sebeplerden dolayı sermayeniz erirken, portföyünüzde kalan müşteriler size devamlı maddi kaynak sağlayarak firmanızı ayakta tutacaktır. 
 
2) Kriz dönemlerinde dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan biri ise, odak noktası olabilmektir. Odak olabilmek çok önemlidir; çünkü bu dönemde elde tutulmaya çalışan müşterinin dikkatinin her zamankinden daha çok çekilmesi gerekmektedir. Bunun için ise, alışveriş yaparken artık iki kere düşünen mevcut müşterilere farklı fiyatta yeni ürün seçenekleri sunarak alternatiflerini arttırabilirsiniz. Pazardaki rakiplerinizin kriz nedeniyle çekilmesini fırsat bilerek bir kaç cesur adım ile onların çekildiği yere alternatif ürünler ile siz nüfus edebilirsiniz. 
 
3) Bu tür riskli dönemlerde indirim yapmak yerine anahtar ürünler ve anahtar fiyatlar uygulamasını kullanabilirsiniz. Yani belli ana ürünlerde fiyat stratejisi olarak dikkat çekici fiyat noktalarına odaklanabilirsiniz. 2.99 YTL veya 99 YTL gibi anahtar fiyatlar, en klasik ama en çok da işe yarayan uygulamalardır. 
 
4) Bu dönemlerde yaygın yanlışa düşüp pazarlama çalışmalarınıza son vermeyin. Tam tersine pazarlamaya ağırlık vererek aktif bir strateji belirleyin. Mesela bunun için, mağaza sahibi olmayı değil; bayilik vermeyi seçin. Ürün satmak yerine kiraya vermeyi deneyin. Dağıtım kanallarına, şubelere, bayilere yardımcı olun; ortak promosyonlar kullanarak senkronize bir şekilde çalışın. Tüm bunların yanı sıra fiyatlarınızı düşürmek yerine kampanyalar yapın. İndirim çekleri, 3 al 2 öde vb gibi…
 
5) Reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri konusunda ise, maliyetleri önemli ölçüde düşüren aynı zamanda belirgin bir etkinliği olan internete ağırlık verebilirsiniz. Örneğin ürün kataloğu veya afiş bastırmak yerine internet sitenize ağırlık vererek, sayfanızı billboard alanı gibi kullanabilirsiniz. Bu sizi hem baskı maaliyetlerinden kurtaracak hem de internette ürünlerinizin görünürlük kazanmasıyla satışlarınızı arttıracaktır.
 
6) Eğer daha önceden çeşitli yatırımlarınızda para kaybetmişseniz en azından sepet yapmayı öğrenebilirsiniz. Sepet uygulaması elinizdeki tüm yumurtaları aynı yere koymamanız gerektiğini söyleyen ekonomik bir tanımdır. Bu uygulama kriz dönemlerinde daha da faydalıdır; çünkü elinizdekileri farklı sepetlere bölüştürerek riskinizin azalmasını sağlamaktadır. Böylece bir yere çok para bağlayıp tek seferde kaybetmek yerine tasarruflarınızı farklı yerlere paylaştırıp az kazançla ama daha düşük risklerle devam etmenizi sağlamaktadır.
 
Bu dönemde attığınız her adımı düşünerek ve planlı bir şekilde atmanızda fayda vardır. Eğer ki hatalı bir uygulama olursa, hemen akabinde bu hatanın nedeni araştırılıp, sonuçlarından ders çıkartılmalıdır. Böylece bir sonra ki adımda daha doğru yatırımlar yaparak, firmanızı geleceğe taşımanız kolaylaşacaktır.
 

Bloglarda Ara

Son Tweet'ler