Nox Design & Software Blog Sayfası | Responsive Web Tasarımı |

E Ticaret Sitelerinde Renk Seçimi

E Ticaret Sitelerinde Renk Seçimi

E ticaret siteleri, oluşturdukları logodan, yarattıkları konsepte kadar tutarlı bir şekilde kusursuz olmaya çalışırlar. Daha önce ki “Logo Tasarım Renkleri’’ yazımızda da bahsettiğimiz gibi, bunun nedeni basittir; etkileyici ve davetkar bir mağaza yaratarak tüketicilerde satın alma dürtüsünü tetikleyebilmektir. Renklerin etkisini kullanarak tüketicileri harekete geçirebilmek içinse, e-ticaret sitenizde bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekmektedir.
 
1) Öncelikle renklerin bilinçaltına nasıl bir sinyal verdiğini bilmelisiniz. Genel olarak;
 
  • Kırmızı: Enerjinin rengidir. Gençliğin ve harekete geçmenin simgesidir, arzuludur.
  • Turuncu: Maceraperesttir, sosyal iletişimi arttırır.
  • Sarı: Akıl ve zekanın simgesidir. Umut verir.
  • Yeşil: Denge ve uyum içerir, güven verir.
  • Mavi: Barışın rengidir. Sadakat ve dürüstlük içerir.
  • Beyaz: Temizliğin rengidir. Masumiyet ve sağlamlığı temsil eder.
  • Kahverengi: Toprağın rengidir. Güvenlik ve korunmanın sembolüdür.
  • Siyah: Gizemlidir, gücü ve tutkuyu temsil eder.
 
2) Sonrasında renk seçimi aşamaları gelmektedir. E-ticaret şirketleri için bu süreç iki aşamalıdır. İlk olarak teknolojinin ve optik kuralların çerçevesinde renk seçimleri yapılmalıdır. İkinci olaraksa, kullanıcının dikkatini sitede tutacak ve sitenin genel çerçevesine uygun renkler tercih edilmelidir. Ayrıca, sitenin bölümlerini net bir şekilde ayıracak kontrastlar belirlenip bunların görsel bir uyum içerisinde uygulanması gerekmektedir.
 
3) Kullanacağınız görüntünün doğru formatta olması ve tercih ettiğiniz rengin net bir şekilde görünmesi çok ama çok önemlidir. Unutmayın ki görsellik her şeydir.
 
4) Sitenize ve hedef kitlenize uygun renkler seçin. Ürün, hizmet ve hedef kitlenizi tanımlayacak renkler, iş ağınız ve marka konumlandırma bağlantısında sizi tamamlayan en önemli unsurlardan biri olacaktır. Örneğin, erkek kıyafetleri satan bir internet sitesiyseniz pembe rengi tercih etmemelisiniz; çünkü pembe bilinçaltında kadınlara yönelik bir renktir ve erkek tüketiciye kendini zayıf hissettirebilir.
 
5) Sitenin renklerini kullanıcı ara yüzüne yönelik belirleyin. Sitenin önem teşkil eden alanlarında kullanıcının gözüne çarpan kurumsal renkleri tercih etmek mesajı daha net verecektir. Kullanıcının ilk önce nereye bakacağını, hangi alanla devam edeceğini ve hangi renge sahip alanın algı süresini uzattığını bilmek önemlidir. Seçilen renk sayısı düşük tutulmalıdır; çünkü görsel düzeyde beyin az renk ve şekille karşılaştığında algı seviyesi yükselir. Fazla renk ve şekil kullanıcının odaklanma ve aradığını bulma ihtimalini azaltır.
 
6) Renk uyumunu görsel deneyime uygun şekilde kullanın. Sitede yer alan görsel, metin, banner, slider ve butonların rengini birbiriyle uyum oluşturacak şekilde belirlemek bütünsel bir anlam taşımakla birlikte görsel bir uyum da getirir.
 

Bloglarda Ara

Son Tweet'ler