Sitelere Erişim Nasıl Engelleniyor?
İnternet servis sağlayıcılarının bant genişliğini azaltma yöntemiyle belirli sitelere erişimin engellemesi;
Bant genişliği, kullanılan veya kullanılabilen veri iletişim kaynaklarındaki veri oranının bit/saniye cinsinden ölçülmesine denir. Veriler, bağlantı kapasitesinin yüksek olduğu veri merkezlerinden diğerlerine ve evlerimize; kovadan daha küçük bir kaba aktarılan suyun miktarının düşürülerek aktarılması gibi aktarılırlar. Bant genişliği bize ulaştıkça daralır.
İnternet servis sağlayıcıları verinin ülkeye girişinde başlayan noktaya aynı bir barajın suyu kesmesi ve düşük miktarda dağıtması gibi bir set çekerek bant genişliğini azaltırlar. Aslında bağlantı kesilmez hat limiti düşürülür; bu yüzden web sitesini açmak için gerekli olandan daha düşük bir internet erişimine sahip olunduğu için sayfa yüklenemez ve tarayıcıda görüntülenemez.
Son birkaç senedir çokça yaşadığımız Türkiye genelinde Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, WhatsApp, Skype gibi önemli sosyal medya hesaplarına erişimin engellenmesi, devlet güvenliği için sıkça tercih edilmeye başlanan yönetmelerden biri olarak, internet servis sağlayıcılarının bant genişliğinin azaltılması yöntemiyle yapılmıştır. Sadece sosyal medya hesapları değil; zaman zaman Dropbox ve Google Drive gibi bulut servisleri de erişim engellemesine dahil olabiliyor. Dropbox ve Google Drive gibi bulut servislerini aktif olarak kullanan işyerleri ve iş sahipleri farklı konumlarda bulunan VPN servislerini kullanarak bulut servislerine kesintisiz bir şekilde ulaşabilirler. Bu hizmetler ücretli olduğu gibi ücretsiz olarak da bulunabilir.
Sanal Özel Ağlar ( VPN) güvenilmeyen ağlara bağlanırken bağlantıyı şifrelemek ve güvenli hale getirmek için kullanılır. VPN' lerle bağlantınız şifreli olduğundan, gönderdiğiniz ve aldığınız tüm veriler şifrelendiğinden, meraklı gözler ne yaptığınızı göremezler. Birçok firma tarafından VPN hizmetleri aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Bunun yanında VPN'ler, farklı konumlarda bulunabildiğinden, internet servis sağlayıcılarının bant genişliğini azaltma yöntemiyle belirli sitelere erişimi engellemelerini de aşabilirler. Bu tarz VPN’ ler sizin bulunduğunuz konumdan başka bir ülkenin ağına şifreli bir tünel açarlar; böylece bulunduğunuz konumdaki ISP ( internet servis sağlayıcı ) sadece o VPN’ e bağlanmış olduğunuzu görür. Kullanacağınız Hazır VPN servisini iyi araştırmalısınız. hazır VPN servis sağlayıcılarının hemen hemen hepsi, hiçbir şekilde log, yani bağlantı ile ilgili bir veri tutmadıklarını iddia etse de ne yazık ki durum pek de öyle gözükmüyor. Aynı zamanda bulunduğunuz ağda bilmediğiniz birçok cihaz olacağı için saldırılara maruz kalabilirsiniz.
Şirketler için en doğru yöntem, kıdemli bir sorumlu tarafından profesyonel olarak, özelleştirilmiş bir VPN ağı oluşturulması olacaktır. Zira üçüncü bir “güvenli” VPN servisine şirketi emanet etmek yerine, tamamen şirketin veya bireyin kontrolü altında şekillenen ve yönetilen VPN servislerinin hazırlanması, nispeten daha güvenli bir iletişim ağı sağlayacaktır.